2010. május 20., csütörtök

Az alvás lassú eróziója


Négy nap után lassan feltűnik, hogy valami nincsen rendben, és úgy csorog el az alvásra szánt idő, mintha hajszálrepedés lenne az éjszakáimon. A belső óra minden reggel makacsul ugyanakkor ébreszt, ami korán van, miközben tolódik át a hajnalba az időpont, amikor végre képes vagyok elaludni. A tünetek fokozatosan súlyosbodnak. Először kevésbé hat a második kávé, aztán a harmadik sem működik, nehezebben koncentrálok a lefordítandó mondatokra és egyre többször ütök mellé a billentyűzeten. Ráadásul folyamatosan fúrják a betont a lépcsőházban, kisgyerek bömböl az emeleten, a világból ebben a négy napban kiveszett minden, ami kicsit is a tavaszra emlékeztetett. Kegyetlen az ég, viharos szél hordja a hideg esőt, hiába van május, annak is közepe, amikor egy héttel ezelőtt még kézben szorongattuk napközben a kabátot. Közben pedig nem hagy békén egy történet formálódó csírája, amiben a fekete tündérek zeppelinje valóságzátonyra fut egy budapesti lakótelepen.

Úgy képzelem, hogy az egyik pillanatban még egy formálódó fantáziavilágban szállítják az első őszi viharokat, majd a következőben fülsértő recsegéssel-ropogással akadnak meg a magyar rögvalóság egyik kilógó betontömbjén. A jármű megfeneklik egy lakótelepi lépcsőház alagsorában. Odakint éppen napfényes májusi hajnal van és csend.

A bíbor és arany zeppelin teljesen kitölti a biciklitároló és a szemétledobó aknája közötti folyosót, azonban a nagy része így is a lett-volna-térben pihen, a tervrajzokról végül kitörölt helyeken. A hajó oldala több ponton felhasadozik, a kormányos fülkéjéből postaládák lesznek, a kapitány szalonjában száraz levelekké változnak a díszes párbajtőrök. A raktérből kiszabadult viharok pillanatok alatt szétfutnak az egész országban. A napfényes május váratlanul őszbe fordul.

A kapitány járt már fantáziát vesztett valóságokban, és tudja, hogy hamarosan tovább kell állniuk, különben mindannyian varjakká változnak. Így is kell nekik négy nap, mire a zeppelin üzemkész állapotba kerül. A hajó fikciómérnökei addig mindent megtesznek, hogy elkerüljék a feltűnést. Ebben az időszakban senkinek sem jut eszébe lemenni az alagsorba. Akik hallják a szerszámok zaját, azt hiszik, a szomszédnál kezdődött megint a felújítás, mindig egy emelettel távolabb.

A zeppelin üzemanyagtartályait a lakók álmaiból elszivattyúzott percekkel töltik fel. A vihargondozók az elszökött rakományt édesgetik vissza. A zivatarok először rájuk sem hederítenek – saját fogalmaik szerint remekül szórakoznak, fákat csavarnak ki, vezetékeket tépnek le, árvizeket okoznak, de nagyon lassan azért mégis sikerül a raktér felé csábítani őket.

Az induláshoz azonban még mindig hiányzik egy indítótörténet, ami visszalőné őket a valóságból a fiktív térbe, ahová tartoznak. A fikciómérnökök hosszasan vitáznak: mit tegyenek, ha itt nincsenek dokkok, ahol megfelelő történetet adnának alájuk a hivatásos mesélők.

És nem csak számukra fogós ez a probléma, én is elakadok ezen a ponton. Ebből így nem lesz sztori, és végül az egészet félreteszem aznapra.

Ma reggel kipihenten ébredek, másfél órával később, mint amit a belső vekkerem mostanában rám kényszerített.  A viharos időjárás közben barátságtalanná szelídült, majdnem elállt eső, lenyugodott a szél. Senki sem fúr a házban. Hétvégére jó időt mondanak.

Juhász Viktor, 2010. május 18.

Ha valakinek úgy tartaná kedve, a villámnovella a Creativ Commons licensszel vihető. (Nevezd meg - Ne add el - Ne változtasd)

21 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem szégyeled magad, Viktor? Ha ezt sima csuklógyakorlatként kiráztad magadból, akkor mit gondolsz, mégis mit érdemelsz kriminális semmittevésedért?
"tud...od o...ki"

rosseb írta...

whoa! ez nagy! :)

Névtelen írta...

írjál már egy regényt baszdmeg!

RECEIVER írta...

nagyon zsenialis!!!

Abdul írta...

kár, hogy csak ennyi

brainoiz írta...

köszönöm szépen mindenkinek!

ami a hosszabb terjedelmű dolgokat illeti, csak annyit merek mondani, hogy az ilyen kis lépésekkel arra térningezem magamat, hogy újra eljussak a nagyobb lélegzetű írásokig; meglátjuk

tapsi írta...

reméltem, hogy azért megosztod velünk :) és persze szokás szerint lenyűgöző

gollum írta...

Hej, ha én ilyeneket tudnék kitalálni, meg írni...!
Légy szíves szorgosan edzeni!

Vorg írta...

Ügyes vagy. Nagyon tetszett!

Névtelen írta...

Nem vitás: kegyelmed a magyar G... (nem Gobbi Hildát akartam írni, nyugalom ;)

-- Egy tisztelője, aki gyanútlanul fecseg erről-arról, és nem is sejti, hogy kihallgatják

brainoiz írta...

Nagyon szépen köszönöm!

(Az a baj, hogy ha most azt írom, hogy egészen zavarba jövök, az maga az álszerénykedés, pedig tényleg nem annak szánnám, szóval... egészen zavarba jövök itt.)

d írta...

Na most, hogy lefutottuk a magyarázkodós, mentegetőzős, (ál)szerénykedős, ujjgyakorlatozós köröket, menjél már írni!

d

Unknown írta...

Viktorkám, ídesecsém... Nem vágy víletlen válami iró vagy ilyesmi he?
:D

Legalább most már tudom az okot az elmúlt napok abnormális időjárására.
Köszi!
ps.
A múlt héten magamévá tettem a polc.hu-n a Relikvia utolsó példányát kemény 500 pénzért. ;)

Ördögasszony írta...

Hát voá, ismételten. És hű meg hú. In a gúd véj. :)

brainoiz írta...

Köszönöm szépen!

ui:
Lafy: utolsó példány? Valamiért azt hittem, a Relikviából minden antikváriumban kötelezően tartanak pár polcnyit, mert elüldözi az ártó szellemeket és friss illata van, éppen ezért _mindig_ lehet találni belőle legalább egyet :)

kalpafa írta...

Ezért a hangulatért szoktam ide benézni, köszönet.

eshustar írta...

Pont ma láttam egy zeppelint szállni az égen napfényes nyárban. Hogy tündérek és viharok voltak-e hozzá, azt nem tudom, de a hurrikán szezon lassan indul.

brainoiz írta...

kalpafa: köszönöm!

eshu: igazoltad, amit mindig is sejtettem, hogy Amerikában zeppelinek vannak meg felhőkarcolók meg... indiánok és cowboyok és ufók! (a hurrikánok akkor már az ufók műve, nem? :) )

eshustar írta...

Természetesen. :)

Névtelen írta...

egy általam nagyrabecsült író mondta,

hogy ha az ember elmondja a motoszkáló ötleteit, akkor úgy érzi, hogy már meg is valósította őket.
Mintha megírta volna.
Leereszt egy szelep és már nincs is akkora kedve papírra vetni. Tudod hányszor igaza volt?
Na, azér'

cels.
(aki kíváncsi, Te hogy vagy ezzel)

brainoiz írta...

celsior: szerintem ez teljesen igaz, rám mindenképpen illik. Ebben a történetben viszont számomra pont ennyi szó és karakter volt, így hát feltettem ide.