2008. november 24., hétfő

(pelyhek)


noiz: …mert az albérletben még mindig nincsen net.
lucia: De hát akkor mit csinálsz, ha hazaérsz munka után?

*

Neil Gaiman The Graveyard Book című új regényéhez kiválóan illik egy vasárnapi vonatút a hófelhős szürkületben a kihalt Velencei-tó partján. Ennél csak egy passzentosabb környezetet tudnék elképzelni az olvasgatásához, a skóciai Stirlinget az esőfelhőkkel és a várhoz vezető régi utcákkal, biztosan azért, mert a regény választott helyszínéről állandóan eszembe jut az egyik ottani temető a hegy tetején, ahol egészen sajátságos síremlékek akadtak.

*

Budapest belvárosának meg jól áll ez a mai tél, a nyirkos térkövek a lámpafényben, az öreg homlokzatok között kavargó hó, a kivilágítatlan ünnepi lámpafüzérek a Bazilika előtt.

*

A Twin Peaks még az ötödik (vagy hatodik?) újranézésre is működik (nekem legalábbis), és most először jutott eszembe, hogy ennek a történetnek pont nem árt, hogy süt belőle a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának hangulata, a kazettás diktafonnal, a bumfordi telefonokkal, a pulóverekkel meg a frizurákkal. Sőt.


De ezt biztosan csak a nosztalgia mondatja velem, és valószínűleg az 1985 után született generáció(k) nem osztoznának lelkesedésemben.

4 megjegyzés:

gothposeur írta...

hehe, nálam sincs net, és én se tudom, mit csinálok munka után ^^

a twinpeaksbe meg részben a 90es évek miatt vagyok szerelmes (a másik fele agent cooper persze).

tapsi írta...

azt a könyvet úgyis el fogom tőled rabolni egyszer

csigabori írta...

A kivilágítatlan lámpafüzérek romantikája… ejha!

brainoiz írta...

tapsi: csak nyugodtan!

csigabori: romantikusnak nem nevezném, csak jobban illett akkor és ott a városhoz, mint ha ki lett volna világítva. Bp. már csak ilyen énnekem :D