2010. október 19., kedd

(they’re taking the hobbits to isenga… rivendell)

Vannak azok az erdők, ahol ősszel azonnal A Gyűrűk Ura első kötetében érzem magamat, de ez fordítva még inkább igaz, mert A Gyűrűk Uráról ösztönösen az őszi vadon jut eszembe, különösen az Öregerdő, ahol a hobbitok vándorolnak Völgyzugoly felé és jönnek a nazgûlok. (Pedig akad még erdő Középföldén éppen elég, csak a másik két könyvet sohasem szerettem annyira, mint A Gyűrű szövetségét, de ez most mellékszál, különben is tizenöt éve olvastam utoljára.)

Szóval ezen a borús októberi vasárnapon a Rám-szakadék is simán elfért volna Középföldén. A talaj már felvette a rozsdaszínt, a sziklák hatalmasak voltak, meg zöldek, mint a moha, és vastag gyökerek tekergőztek a sárban vagy nyúlkáltak a domboldalról a levegőbe. A hanghatást a patak adta, ami közvetlenül az ösvény mellett zubogott lefelé.

Köd ugyan nem volt (ha jó emlékszem, a hobbitok sokat mennek ködös, elázott erdőkben), nem vittük a Gyűrűt sem, és hiányoltam a feketére sötétedett ódon fogadót, ahol ilyenkor oda lehet ülni a tűz mellé, de Visegrád környékén nem akadt egy sem. Igaz, a hobbitoknak pedig senki sem épített vaslétrákat a sziklába.

6 megjegyzés:

kardigán írta...

de szerintem köd akkor van, amikor már sírbuckák, és az félelmetes és nemjó és jaj

brainoiz írta...

Éppen ezért a ködöt nem is hiányoltam. Na jó, egy kicsit. De a sírbuckákra határozottan nem vágytam.

gothposeur írta...

óó.én minden elolvasáskor meglepődtem azon, hogy hetekig csak... utaznak az erdőkben.

brainoiz írta...

Szerintem bennem is ezért rögzültek az erdők. (És követtem az utat a könyv elejébe tett térképen.)
De logikus, Közékpföldének nagynak kell lennie. :)

Nihil írta...

"(Pedig akad még erdő Középföldén éppen elég, csak a másik két könyvet sohasem szerettem annyira, mint A Gyűrű szövetségét, de ez most mellékszál, különben is tizenöt éve olvastam utoljára.)"
Jó, jó, sem flame-et, sem vitát nem akarok gerjeszteni, de ezzel tökéletesen egyetértek: a Hobbit és a Gyűrű Szövetsége jóval közelebb áll a szívemhez, mint a másik kettő a GYU-ból. Talán azért, mert sokkal jobban kedvelem a barangolást, mint a háborúskodást? Mindegy, a lényeg nem ez volt, elnézést is kérek érte.
Viszont hogy a témába is vágjak: ősszel tényleg zseniális tud lenni a természet, ajtó fantáziaországba... gyökereim lévén félig miskolci, félig szegedi vagyok, ezért mind a Bükkben, mind Szőreg vidékén szeretek ilyenkor túrázni.

Lafy írta...

Hehe... a ködöt hiányoltad?
Akkor a nyári "kirándulásomat" kifejezetten élvezted volna. ;)
Röpke 3 hét alatt a Balaton és a Fertő érintésével Stájer-országig jutottunk. A vége felé már volt hogy csak a lábfejünk lógott ki a felhőből. Hoppá... lehet hogy nem véletlen hogy a hobbit 10 éves korom óta az egyik kedvencem? :)