2005. november 25., péntek

(„És ebből meg lehet élni?”)

Ez a kedvenc kérdésem.
Egyrészt azért, mert tényleg érdekelne, ki(k)nek teszik fel még annyira automatikusan, mint a fordítóknak, másrészt azért, mert tulajdonképpen jogos.

A fordítás, mint életforma számos előnnyel jár, ráadásul élvezem is. Egy örökös probléma azonban mindig lesz vele, mégpedig a fizetési határidők, és tapasztalatból kell mondanom, teljesen mindegy, melyik kiadóról van szó, felejtsd el a „havi fixet”. Ne legyenek költséges hobbijaid, például autó, gyerek vagy a lakáshitel, mert az senkit sem érdekel, hogy majd három hónap fenyegetőzés után kapsz négy helyről egy csomó pénzt; esetleg építs tartalékokat, vagy legyen kitől kölcsönkérni, dolgozz sok helyre, valaki éppen úgyis egyenlít.

Vagy találj egy mellékállást, ahol ha kevesebbet is, de rendszeresen fizetnek. A fenti verziók után két hete éppen ezzel próbálkozom, az meg majd kiderül, működik-e.

Évekig jól megvoltam amúgy ezzel a kompromisszummal meg a szabadsággal, csak az elmúlt pár hónapban belefáradtam egy kicsit (nem a szabadságba). Persze nem én lennék, ha úgynevezett normális állásról lenne szó, nem heti öt nap, kellően kreatív meg lehet mellette fordítani, és az a legszebb, hogy a munka jellegéből adódóan továbbra is fel fogják tenni a kedvenc kérdésemet. Hehe.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hoi!
Én eddig egyszer tettem fel ezt a kérdést: Egy festőházaspárnak.

A meglepő válasz az volt: igen, csak napi 24 órában kell vevőt keresni.

nem tom mért irom ide.... FYI

brainoiz írta...

Én valószínűleg még feltenném a kérdést a költőknek és a performansz-művészeknek :) , de több ötletem hirtelen nincsen. A festő, no, ez nem jutott eszembe...

Névtelen írta...

Engem a kortárs táncművészek megélhetése is izgat :)

d

szirén írta...

csendben megjegyezném, hogy a leírhatatlan foglalkozásom (humán energetikus?, gyógybanya?, miaszösz) sem az a jól fizető munkahely...persze vannak, akik megélnek belőle, sőt...de ezt most hagyjuk:)

brainoiz írta...

Siha: az én fantáziámat az izgatta, hogy mely munkahelyeknél kérdeznek rá ilyen automatikusan a megélhetésre; feltételezem, a nővéri fizetésből is borzalmasan nehéz lehet elboldogulni, de valahogy úgy érzem, ha bemutatkozol, mint nővér vagy ápoló, nem kezelnek ilyen kis furcsaságnak :)

szirén írta...

okok. félreértettem...hiába, a korral szőkülök:/ ;)