2009. november 4., szerda

(élet és irodalom. és élőholtak)

Miközben a budapesti metróaluljárókat még mindig elönti a chick-lit meg a vámpíros-romantikus ponyva (utóbbiaknak egy átlagos angol Bordersben már évek óta külön polcuk van, hogy könnyebben elkerülhetőek vagy megtalálhatóak legyenek), máshol ez már lecsengett, de van helyette új trend. Érdeklődve várom, mikor ér ide az angolszász könyvpiac tavalyi slágere, a Híres Irodalmi Művek Ponyvahorrorosítva.



Az első darab a Pride and Prejudice and Zombies volt, ami Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényét helyezi át egy alternatív régens-korba (19. század eleje), ahol a zombik elözönlötték az országot, majd teljesen elszigetelték a városokat meg a felfegyverzett udvarházakat. A regény eredeti szövege megmaradt, de úgy, hogy az átdolgozást elvállaló Seth Grahame-Smith kissé hozzáigazította a párbeszédeket a bizarr háttérhez, meg a jelenetek közé gondosan beírta a zombis részeket. A vállalkozást természetesen soha senki sem gondolta túl komolyan (mielőtt bárki fellázadna, hogy már megint meggyalázták a nagybetűs  irodalmat) és nagy siker lett. Azóta van Sense and Sensibility with Sea Monsters (eredetileg Értelem és érzelem, szintén Austentől, a borítón parókás, polipfejű úriember ölel egy decens hölgyet; itt nem zombik, hanem tengeri szörnyetegek lázadtak fel az emberek ellen), és most Birminghamben láttam a trend egyik vadhajtását, ahol már történelmi személyeket kombinálnak össze zombikkal. Valahogy így:

Queen Victoria: Demon Hunter
 She loved her country. She hated zombies.

Éppen megfontolom diane felvetését, hogy jó lenne endless-cikket írni a trendről. Illetve eszembe jutott, milyen vicces lenne egy magyar verzió, és ezennel le is stoppolom az ötletet (aztán ha valaki megírja helyettem, bizonyíthatom, hogy innen jött és sikerrel perelek, míg milliomos nem leszek... vagy nem, mert nem egy angolszász országban élünk.)

(Vigyázat, senki se vegye túl komolyan.)

Légy jó mindhalálig – és azon is túl
Nyilas Misi debreceni diák lesz a könyörtelen 1920-a években. Az első világháborúban bevetett titokzatos vegyi fegyver agyakat zabáló, vérszomjas zombivá változtatta Európa lakosságának nagy részét, és azóta mindenhol a káosz az úr. A világtól elzárt civísváros kollégiumában a túlésre képzik ki a diákokat, de erre nem mindenki alkalmas...

Részlet:

- Nem leszek többé debreceni diák! - kiáltotta a gyerek. - Nem akarok többet!... Bántanak!...
Azzal kifelé intett, egyetlen mozdulattal befogva a kíméletlen, ocsmány égtől terhes várost, a Nagytemplom őrposztokról hemzsegő tornyát, a máglyákat, a halálos senkiföldjét azon túl.
És zokogott s csuklott és hörgött, és nem bírta elég erővel kiadni magából a tajtékzó, lávádzó nagy feszültséget, ami annyi idő óta felgyűlt benne.
- Nem tudok olyan lenni, mint ők! - súgta.- Én nem fogok kimenni oda! Sohase! - És az úri nagybundára csapott, de úgy, hogy megcsörrentek alatta a fegyverövre simuló, okosan gyilkoló alkalmatosságok.
A bátyja magához szorította, ölelte s szorongatta, kigombolt kabátjába vette a didergő, reszkető, halálsápadt, kis szomorú fekete gyereket, aki a ruhát marta, s az öklét véresre harapta, hogy elfojtsa a kínos zokogását.

21 megjegyzés:

lucia írta...

könyörgöm, írd meg! vagy legalább a kőszívű zombi fiait.

isolde írta...

jézusom, én már ettől a kis részlettől kiborultam

brainoiz írta...

lucia: köszi a bizalmat :D

Közben egy kedves barátom is jelezte, hogy Jókai sem lenne rossz alapanyag, és erre itt A kőszívű zombi fiai. Tízpontos cím.

brainoiz írta...

isolde: pedig Pósalaky úrról még nem is értekeztem

brainoiz írta...

kicsit irigy vagyok egyébként, mert a legbrutálisabb szókapcsolatot(tajtékzó, lávádzó) magam nem is bírtam volna kitalálni: az teljesen eredeti.

noir írta...

már van magyarul a büszkeség és balítélet meg a zombik
:)

Komaváry írta...

Ezt már egyszer lestipistopiztam:

A Noszferatu esete Tóth Marival

Egyesítené magában a chick-litet a vámpírokkal és a remake-kel.

brainoiz írta...

Komavary: tényleg, igazad van! elnézést, tiéd a stipostopi arra a valóban remek címe, a légy jó mindhaláligot viszem én.

noir: valóban! azt tudtam, hogy lesz, de azt nem, hogy van, sőt az athenaeum adja ki.

Szabó Jenő írta...

Tamási: Ábel a halottak országában
Mixáth: A legfeketébb város

eshustar írta...

ÉS MI VAN A PAKKBAN?!
Ennek egyébként én sem tudok ellen álni, íme az én címeim: Ludas Matyi, a vámpírvadász. Édes Anna boszorkánypere. A Pál utcai vérfarkasfiúk. Aranymúmia. Az egri csillagok és a marslakók inváziója. És végül: Drakula Mátyás, az igazságos. :))) Nincs lestipistopizva, nyugodtan fel lehet használni. :) Egyébként tényleg érdekes lenne egy-két ilyen ötletet megnézni, hogy hogyan is működne, csak a vicc kedvéért.

szs írta...

Szabolcska Mihály is beszállhatna a buliba pár zombis-vámpíros verssel.
Petőfit meg nyilván azért nem találják sehol, mert mindig odébbmászik...

Just Us írta...

Drakula Tuskevara?

sezlony írta...

Ez... Ez... Ez zseniális! Könyörgöm, brainoiz, írd meg!

Névtelen írta...

Mikszáthtól nekem a Különös zombiság jut eszembe. :)

gollum

brainoiz írta...

ó, köszönöm szépen mindenkinek a remek kiegészítéseket, ebből simán összehozhatnánk egy alternatív olvasókönyvet az élőholt-irodalomhoz... :)

eshu:
A pakk! Tényleg! Szerintem gránátok. Vagy vakcina a zombivírus ellen. Vagy valami egészen undorító (vö. "a kenőcs")

(A Pál utcai fiúkkal évekkel ezelőtt volt egy egészen konkrét ötletem, bár nem a humoros témában.)

Lez: tényleg, a Tüskevár simán adná magát: Matula , az öreg démonvadász, a föld alá temetett Tüskevár titka, a nádas (éjszaka!), a fiatalemberek kiképzésen a vadonban.

sezlony: köszönöm :)

Névtelen írta...

Hm... egyesek itt szórakoznak, meg könyörögnek... Én viszont már lassan két éve próbálom rávenni noiz urat, hogy komolyan méltóztasson már foglalkozni az írással, nekem mindegy, hogy mainstream, sci-fi, fantasy vagy ponyvahorror, de lásson már hozzá!
Egyelőre sikertelenül, úgyhogy ilyenkor ezektől a sziporkázásoktól dürohamot tudnék kapni...
O

brainoiz írta...

Odo: jogos, de a sziporkák védelmében hadd jegyezzem meg, hogy egy ilyen összehozása elenyésző időmennyiség, és bárhol, bármilyen más munka mellett működik...

Névtelen írta...

Ez olyan zseniális ötlet, amit ha nem aknázol ki és nem leszel belőle "self made man", akkor... leköplek. Savval.

DNA, sőt, szlát!

celsior írta...

váááá,

sokminden egyebet is írhattam volna kortárs irodalomról, észrevétlenül gyügye értékvesztésről, piacosodásról, belemagyarázós sznobériáról satöbbi, de maradjon inkább csak a fenti sikolyféle több szólamban, fájdalmas döbbenetre hangszerelve, hiszteroid felhangokkal, miegymás

cels.

brainoiz írta...

celsior: szerintem túl komolyan veszed a zombitrendet. vicc ez. (vagy félreértettem a kommentedet és bocs :))

Névtelen írta...

Én már olyan legendát is hallottam (de nem nagyon hiszem el), hogy Celsior egyszer megértette saját kommentjét. ;-P

woof