2005. május 2., hétfő

(Adásszünetünket megszakítjuk)

Van egy könyv a polcomom, ami annyira magába szívta Madrid esszenciáját, hogy talán soha többé nem szellőzik ki belőle (legalábbis én nagyon remélem). Amikor megérkeztem, figyelemfelkeltő kupacokban tornyosult az üzletekben, és a borító meg a fülszöveg együttes kisugárzása beférkőzött a koponyám alá. Szemezgettem vele egy darabig, végül az angol változatot gyűjtöttem be, és nem volt megállás, azonnal el is nyelt a történet. Végigkísérte a kinti munka második felét: olvastam a metrón, reggel és este (oda és vissza, ahogy Bilbó mondaná), a szálloda melletti cafeteríában, franchise kávézók kényelmes foteljeiben, hogy a végső, szívdobogtatós fejezetre pont az utolsó munkanapon kerüljön sor egy hatalmas parkban, óriás geometriai formák között, egy napsütötte padon, miközben arra vártam, hogy kiderüljön, tényleg elrepülhetek-e másnap hazafelé. És a telefon tényleg a dramaturgiailag legmegfelelőbb pillanatban csörrent meg, ott, ahol a történetben is megtehette volna, ha ilyesmi szerepel benne egyáltalán.

A könyvet egy Carlos Ruiz Zafón nevű úriember írta, a címe La Sombra del Viento, avagy a A szél árnyéka.
Barcelona öreg szívében áll az Elfeledett Könyvek Temetője...

A munka ünnepén frissülő endlessre írtam is róla, és közben majdnem elolvastam újra.

(Önreklám! Mások reklámozása! Gombszemű anyukák az Ajtó Túloldalán; egy Város és a Csillagai; Moszkva gonosz erői; visszatekintünk a Korbács című klasszikusra; és sok más -- mindez az újonnan frissült endlessen!)

***

Amúgy munka van meg kapkodás lesz, de remélem, ma vagy holnap végre sor kerülhet némi aktualizálásra: új linkek oldalra, új szövegek a postokba, új hangulat, citromillattal is.

Stay tuned.

28 megjegyzés:

rosseb írta...

örülök, hogy a Korbács végre előkerült. méltatlanul alulemlegetett könyv, én személyes kedvencem, hogy meri bárki is a szájára venni nevét? mjad égtek ti is. mind. el fog jönni. hrffgfzzprutty.

fat.man írta...

sztem a kisvakond történetei is megérnének egy rövid, emlékeztető jellegű cikkecskét. ;D menniy boldog percet szerzett az a drága kis teremtmény. :)))

Névtelen írta...

Jah, Kisvakond rulez, de azért a Korbács egy hangyafasznyit komolyabb cucc.

brainoiz írta...

Ork: attól függ! az megvan, hogy elmennek a városba (mert legyalulják az egész erdőt körülöttük, semmi nem marad, csak CSONKOK), és BEZÁRJÁK a vakondékat egy felfújható erdővel teli szobába? mi ez, ha nem a lovecrafti RETTENET -- és amikor kiszúrják az ál-fatörzset, az az esszenciális P.K.Dick-féle FELISMERÉS, hogy mi van világ SZÖVEDÉKE mögött...

nnyfffnnnff

fat.man írta...

na és az űrutazás a saját készítésű űrhajóval az smafu???

Névtelen írta...

A tököm fog itt vitatkozni veletek! :-DDD
Odaírtam, hogy hangyafasznyit, tessék szépen beosztani! :-DDD

De hogy örüljetek:
"Amikor régen volt, kicsi voltam,
de régen nem volt semmi se nagy;
a Kisvakond ment a tévében,
s ha vége lett, jött a nagy
mamám és mondta, ne nézzek oda."
(Jutott Neki: Kisvakond)

fat.man írta...

a megadás jeleként hanyatt fekszem és a torkomat mutatom... :D

rosseb írta...

a korbács és a gumiszobás kisvakond egyazon történet, csak más nyelven. gyerekkorunk óta kondicionálnak minket, hát nem látjátok? :ablakon kiugrik:

brainoiz írta...

Rosseb: látod, a mélységbe néztél, és az visszanézett rád.

Ork: trúbölcsészzenekaroktól idézgetni is eléggé nem euklideszi!

Névtelen írta...

Brain: okés, de szerintem nem trúbölcsészzenekarokról van szó, lévén, hogy a szaxofonos srác az informatikus, s asszem az egyik gitáros is műszakis.

brainoiz írta...

Ork: meggyőztél. pedig már a nyelvemen volt, hogy nem is bölcsész, hanem ttk-s fíling :)

rosseb írta...

há sztéjingelek én itt tuned, sztéjingelek, de ezen nem jön be semmi, csak sistergés ( érted: sziszter-gés ...ööööö) és csupa ismétlés. hol a főszerkesztő, beszélni akarok vele.

brainoiz írta...

Rosseb, egen, kicsit elcsúsztam. de azért stay tuned :)))

fat.man írta...

a hiba az ön készülékében van.

rosseb írta...

na akkor most mi van? ennyi munkád nem lehet. szerintem neked van egy másik blogod, csak azt tikolod, mi? na megállj, el foglak kapni, megtalálom és szétkommentelem. nem menekülsz.
Viktor, élsz még?

Névtelen írta...

Én még láttam mozogni péntek este.

rosseb írta...

biztos, hogy ő volt az? én beszéltem vele a hétvégén, de már nem vagyok benne biztos, hogy ő volt az. szerintem helyttesítették. tutkóra elkapták.

Névtelen írta...

Látod, ezen már én is gondolkodtam, sőt majdnem be is írtam a múltkor, de aztán elvetettem az ötletet. Lehet, hogy mégis? :PARA:
Ma este elvileg találkozom vele. Nem tudom, hogy lehetne kideríteni az igazat. Talán valami jó kis istenitélet vagy ilyesmi.

Névtelen írta...

Viszont, ha elkapták, akkor ki kell nyírnunk, hiszen már nem ő az.

A szemetek! Kinyírták Brainoiz-t!

Srakker írta...

Lehet, hogy elkapták a cipők, és megették az agyát? *elmegy sörétes puskáért*

brainoiz írta...

Kérem, nyugodjanak meg.
Az oldal hamarosan frissülni fog.
Azt hisszük.
Hiszem.
Köszönöm a türelmet.

Egy Fél Pár Női C

vagyis

brainoiz

Névtelen írta...

Na, tegnap is láttam. Tisztára úgy nézett ki, mint Brainoiz, s szigorú rákérdezéssel megállapítottam, hogy tényleg ő az.
Asszem legfeljebb az a gyanús így utólag, hogy zokniban is kopogtak a léptei a parkettán. Hmm...

rosseb írta...

"hamarosan"... hm... ezzel hitegetnek minket több, mint egy hónapja. és ismerve szokásaikat, kitartásukat, ez tényleg a cipők műve. gáz van, nagy gáz. már felállítottuk Fehérvár határaiban a géppuskafészkeket, teljes a készültség. Mr. Noiz kéne ide, ő biztos megtalálná a megoldást. de ő is eltűnt, mióta a cipőkről mesélt. félek.

Névtelen írta...

Csak... csak nem arra gondoltok, hogy hívni kéne Al Bundy-t? Neeem, az túl durva lenne.
PlanetDevastator-t inkább?

rosseb írta...

szerintem te nem is létezel, brainoiz, már csak a távolodó cipőkopogást hallom, meg a bőr nyikorgását. de miféle bőrét? KINEK A BŐRE?

brainoiz írta...

A minap már majdnem postoltam arról, hogy miért nem postolok, mert végül is van (valmennyi) oka, de aztán nem tettem meg.

Lett volna vicces post a cipőkről is, de aztán mégsem.

Eh.

Névtelen írta...

Már úgysem hiszünk el semmit

rosseb írta...

ja, ja, cipőkkel nem tárgyalunk.