2013. február 5., kedd

(we can't stop here, this is book country)

Kétezerkevésben kezdtem el az amazonról rendelni fantasztikus könyveket, meg ha úgy hozta a sors, órákat el tudtam tölteni bármelyik angol könyváruház idevágó részlegén, hogy aztán hasonszőrű barátaimmal hosszú levelekben tukmáljuk egymásra az ajánlásainkat (ebből lett az endless.hu, de ez mellékszál). Éles kontrasztként az akkori felhozatalból magyarul szinte semmit sem lehetett kapni, és amikor megpróbáltuk az izgalmasabb leleteket benyomni az akkor még maroknyi érintett kiadóhoz, a legtöbbre azt mondták, ne is álmodjunk róla, ezt itthon soha, senki nem venné meg. Néhányat azért kiadtak (nem azért, mert mi mondtuk), amiket aztán tényleg senki sem vett meg, és mindenki szomorúan bólogatott, hogy hát igen, ez van, maradunk inkább a [BÁRMELYIK ISMERTEBB LOGÓ HELYE] sorozatnál.

Szóval ennek a fényében döbbenetes végignézni a magyar fantasztikus könykiadók idei terveit.

Azt egyáltalán nem hiszem, hogy a felfevevőpiac is akkorát nőtt volna, mint a címlista meg a kiadók száma, ezért biztos vagyok benne, hogy ez egy csalóka kép. A fentiek miatt viszont számomra akkor is elképesztő, mennyire felfutott a fantasztikus irodalom itthon, legalábbis egyes alágai (Game of Thrones, I’m looking at you), de valami másnak is változnia kellett, ha a friss címek nem évtizedes késéssel jönnek magyarul*, régi adósságok rendeződnek, és az egykori ordas bukások új kiadásukban most éppen kultkönyvek (Simmons, Gaiman jut eszembe nekem így most), pedig 10-15 éve is pontosan ugyanolyan jók voltak.**

* néhányban én is érintett vagyok, és ez jó

** És itt emlékezzünk meg azokról a máshol népszerű szerzőkről, akik továbbra is, sokadik próbálkozásra is ugyanúgy megbuknak itthon, de ez egy másik történet, elbeszélésre más alkalommal kerül sor.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem inkább az agónia előtti utolsó rángásokat látod, a régi kiadók döglődnek/kifutották magukat (Galaktika/Delta Vision például) és a piaci "űrt" hirtelen új kiadók (Ad Astra, és nagy, ugyancsak előre menekülni próbáló nagy kiadók (Alexandra, Európa)szeretnék betölteni.

Ez egy ciklikus folyamat, megtörtént már legalább kétszer a rendszerváltás óta. Szerintem 2013 a nagy remények, és a csúfos bukások és a gyors csődök éve lesz. - Ne legyen igazam

brainoiz írta...

A látszat csalóka szerintem is (mint írtam), de pár dologban nem értek egyet. A ciklikusságot nem látom - a rendszerváltáskor volt egy boom, és utána mikor? Ráadásul a rendszerváltáskor érkező dömping sokkal zavarosabb volt, mint a mostani. Plusz nem volt net.

A felsorolt példákból az Európát nem tekintem komoly játékosnak ezen a piacon, a Delta szerintem pont nem döglődik, nagyon szépen felturbózták a címeiket az utóbbi egy évben, és új kiadóból van egy csomó. Ettől függetlenül én sem hiszem, hogy mindenki megússza bukás nélkül.

jencii írta...

És én hogy utálom amikor a fillérekért megvett "paperback" kiadás megjelenik gyönyörű keményfedelesként egy vagyonért... De a legrosszabb amikor egy sorozatból kiadják az első részt aztán mivel nem fogy a többit nem majd az új kiadás teljesen más stílusban - hát hogy néz így ki a polcon?!

Névtelen írta...

Egyszer ugye a Kuczka-korszak végekor a Valhalla+ a reszli váltotta a régi gárdát, a második váltás a Valhalla megszűnése és a Magus tragikomédiák után történt szerintem. A harmadik korszakváltás talán annyira nem látványos, inkább attól függ ki veri a csalánt a sajátjával és ki a máséval. Ahogy elfogy a pénz, úgy dőlnek ki szép sorban a kiadók.

A következő váltás lehetőségét a folyamatosan, megállíthatatlanul csökkenő fogyásokra és az általánossá váló könyvwarezre alapozom.
Érdemes mondjuk a Ncorén megnézned hány könyved van fent, amihez valaha is közöd volt, mint fordító.


brainoiz írta...

Névtelen (bár van egy tippem a névre : ) )

A Valhalla-korszak után szerintem nem volt váltás. Évekig egyszerűen nem történt semmi, maximum próbálkozésok, amelyek közül az Agave meg a Galaktika volt életképes, és mostanra jött meg az a dömping, amire rácsodálkoztam, mert a poszt lényege a rácsodálkozás, nem a könyvpiac jövője, ami teljesen más téma, és szerintem is aggasztó, persze.

Warez: nem tudok Ncore-t nézni, de gondolom, minden fent van, amit fordítottam, mint ahogy öt évvel ezelőtt is meg lehetett találni bármit ezek közül a neten.

Névtelen írta...

Vesz az ember egy hasznlt Kindlét 5 könyv árából 15 rugóért és bárhol hozzáférhet a warezhez, sőt minimális ismeretekkel is készíthet szerkeszthet sajátot.

Ez 5 évvel ezelőtt még nem így volt, most már általános, holnap meg lényegében szinte kizárólagos lesz. Nincs semmiféle *működőképes* modell a rentábilis e-könyv kiadásra Magyarországon.

És ha a részhalmaz részhalmazának részhalmaza (aka. magyarul olvasó, SF/fantasy könyvolvasó, aki hajlandó is fizetni könyvért)számban alulmúlja a kritikus 1500 főt akkor vége lesz a dalnak akármit is mondanak a lelkes ebook evangelizátorok.

Szóval örüljünk az utolsó békeévnek, neked meg fokozott takarékoskodást tanácsolok, mint Névtelen Senki ;)

brainoiz írta...

Na jó, de ez már egy teljesen másik téma, a "megöli-e az ekönyv a könyvkiadást" című, amiről különböző blogokon hosszú beszélgetések dúlnak már egy ideje, és nem véletlenül nem mászok bele mélyebben.

(Írj már nekem egy emailt, pls, hogy jól tippelek-e titokzatos kilétedre) )

Névtelen írta...

Dehogy küldök, ezt a kis örömet (hogy találgatsz) ne sajnáld már tőlem, hehe.

Majd személyesen leleplezhetsz. Esetleg úgy se, ha esetleg nem találkozunk.